Ev Yapımı Turşuların Sağlığa Faydaları
İSTANBUL (İGFA) – Prof. Dr. Muhsin Konuk, ev yapımı turşuların sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Konuk, “Turşunun yapısındaki yararlı bakteriler kan dolaşımını düzenleyerek kalbi korur. Ayrıca kan basıncını dengeleyen turşu türleri, kalp hastalıklarının riskini azaltır.” şeklinde konuştu.
Antioksidan meyve ve sebzelerden yapılan turşuların kanseri önlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Konuk, bu besinlerin serbest radikalleri azaltarak kansere karşı koruma sağladığını belirtti. Aynı zamanda probiyotik özelliği olan fermente besinlerin ruh sağlığını olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Lahana Turşusu İle Vücuda Dinamiklik
Prof. Dr. Muhsin Konuk, mide bulantısı durumlarında turşu suyu içmenin mide rahatsızlıklarını giderdiğini vurgulayarak, “Turşu suyu cildinize sürülerek tahriş olan dokuları yeniler, en doğal ağrı kesici olarak baş ağrısından eklem ağrısına kadar etkilidir.” dedi.
Turşudaki Vitamin ve Mineraller
Prof. Dr. Konuk, fermentasyonla elde edilen turşu ve turşu suyunun içerdiği vitamin ve minerallerin vücudun ihtiyacı olan önemli besinleri sağladığını belirtti. Özellikle C vitamini, B vitaminleri, K vitamini, magnezyum, potasyum ve sodyum açısından zengin olduğunu ifade etti.