Prof. Dr. Konukcu: Türkiye’de son 50 yılda 36 göl kurudu

Türkiye’de Son 50 Yılda 36 Göl Kurudu

Prof. Dr. Fatih Konukçu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucunda Türkiye’de son 50 yılda 36 gölün kuruduğunu belirtti. Konukçu, üniversite tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı’nda bu konuya değindi ve iklim değişikliğinin tüm canlıları olumsuz yönde etkilediğine vurgu yaptı.

Konukçu, dünyada 2,5 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini dile getirerek, her yıl su kaynaklarına 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurların deşarj edildiğini belirtti. Balık ve kuş nesillerinin kaybolduğunu ve nüfus artışıyla su tüketiminin 6 kat arttığını ifade eden Konukçu, son 50 yılda 36 gölün tamamen kuruduğunu, 14 gölün ise kurumakla karşı karşıya kaldığını açıkladı. Ayrıca, yağışların zaman ve mekan boyutunda düzensiz olduğunu belirterek, kuraklık dönemlerinin sıklaştığını söyledi.

Konukçu, Trakya’nın gelecekte su sıkıntısı yaşayabileceğini, bölgedeki içme suyunun büyük bir kısmının yer altı sularından karşılandığını dile getirdi. Trakya’da 141 milyon metreküp su açığı bulunduğunu vurgulayan Konukçu, bu açığın zamanla artarak 2050 yılında en iyi senaryoda 500 milyon metreküpe çıkacağını belirtti.

Tohumculuk konusuna da değinen Konukçu, Türkiye’nin dünya genelinde tohum ticaretinde önemli bir konuma geldiğini söyledi. Ülkenin 117 ülkeye tohum ihraç eden bir ülke haline geldiğini ifade eden Konukçu, tohum ticareti hacminin arttığını belirtti.

Konferans, akademisyenlerin sunumlarının ardından sona erdi. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir