Welcome to Our Website

SYRIZA Lideri Artık Kasselakis! Yunanistan Solu Miçotakis’ini Buldu

Çok ama çok ilginç bir gelişme. Eski bir Goldman Sach yöneticisinden solcu parti lideri çıkmasına her zaman rastlanmıyor tabii. O nedenle Yunanistan’da soldaki SYRZIA’nın başına eski bir CEO’nun gelmesi de ilgi çekti haliyle.

Şimdi, “zaten SYRZIA da solcu mu” diyenler çıkacaktır elbette. Doğrusunu isterseniz hiç de sistem karşıtı görmesem, sermaye düzeni için tehlikeli bulmasam da solcu olduğunu kabul ederim. Sosyalist komünist değil ama solda işte.

Adını pek duymamıştık Stefanos Kasselakis’in. Ancak bu kadar az bilinmesine rağmen SYRIZA delegelerinin desteğini alıp partinin başına geçmesi herhalde çok genç, çok renkli oluşuyla ilgili olmalı. Bir parti başkanı olamayacak kadar yakışıklı olduğunu yazanlara da rastladım. Yani öne çıkan tarafının bu olmasını eleştirenler var. Saçma bir eleştiri bu elbette. Onu “yeni“ yapan aslında son derece dinamik, partinin ihtiyaç duyduğu “sinerji“yi yakalayacak kadar “ufku açık“ olması.

HEMŞEHRİMİZ KAYBETTİ

Hatırlayalım; bir önceki lider, eski Başbakan Alexis Çipras büyük yenilgi aldığı 21 Mayıs seçimlerinin ardından istifa etmeden önce Effie Achtsioglou’yu (Aşçıoğlu) halefi ilan etmişti. Ataları Çanakkaleli olan bu genç kadın politikacı buna inanarak parti liderliği için adaylığını koydu. Ama arzu ettiği sonucu alamadı tabii.

Kasselakis 35 yaşında, ABD’de büyümüş bir Yunan vatandaşı. Goldman Sachs yöneticiliği yapmış ama zaten zengin bir aileye mensup. Babası bir armatör. Yani bu özellikleriyle solun hiç bir türüne uygun biri değil. Bir LGBTQ bireyi olması da son derece muhafazakar olan Yunanistan toplumu için alışılmadık bir durum. Ama tüm bunlara rağmen hem SYRZIA’ya lider, hem de ülkeye Başbakan olma iddiasından vazgeçmemiş. Ancak soldaki diğer parti PASOK için fazla kentli (burjuva), Yunan Komünist Partisi (KKK) için ise elbette bir liberal. Ancak destekçileri böyle düşünenlerden fazla olmalı ki onu lider seçtiler. Kasselakis partinin ön seçimlerinin ilk turunda Achtsioglou’yu geride bırakmıştı, üyelerin yüzde 44,9’unun oyunu alarak hem de.

Oysa 38 yaşındaki Achtsioglou üzerinde uzlaşılan biriydi. Bir avukat olan Achtsioglou, gençliğinden beri solda aktif olarak yer alıyor, Çipras kabinesinde de Çalışma Bakanı’ydı. Seçilemeyişine üzülmemin nedeni partinin son kongresinde son derece sol bir program sunmuş olması. Her şey lehineyken Kasselakis’in çıkıp gelmesi onu yarışta geri bıraktı.

Kasselakis gerçekten ilginç biri. Çipras, iktidara gelince AB’nin isteği üzerine kemer sıkma politikası izleyerek ilkelerinden vazgeçmişti ama kravat takmama “ilkesini“ korumuştu. Kasselakis ise tam tersine özel dikim takım elbiseler giyiyor,kravat da takıyor. Gömleklerinin düğmesi Windsor’dan ayrıca.

TABU KIRICI

Şöyle ilginç bir yanı var; Yunan ilericilerinin bile tabu gördükleri konuları savunuyor. Örneğin devlet işlerinin dinden ayrıldığı laik bir ülke taraftarı. LGBTQ bireylerin evlenme, çocuk evlat edinme hakkını savunuyor. Askerliğin zorunlu olmasına da karşı, ki Yunan solunun bu konuda bir talebi olmadığı bilinir. Ordunun profesyonel olmasından yana. Kapitalist bir firmanın yöneticiliğinden geliyor dolayısıyla hükümetin firmaların işine karışmaması gerektiğini de savunuyor. Liberal tarafı bu.

Ne kadar kendine güvense de, ne kadar eğitimli olsa da ne kadar başedebilme gücüne sahipse de Kasselakiss de her LGBTQ bireyi gibi hem sağdan hem soldan, aşağılamalara, saldırılara, hakaretlere uğradı. İşin garibi bu hakaretler, Achtsioglou’ya da yapılanların aynısı.

ÇİPRAS’IN KARDEŞİ EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

Kasselakis Haziran seçimlerinde Syriza’dan aday olmak için evli olduğu partneriyle birlikte ABD’den dönmüş ancak seçilememişti. Başından beri en büyük destekçisi eski bakanlardan Pavlos Polakis’ti. Alexis Çipras’ın kardeşi olan milletvekili Giorgos Çipras’ın onu desteklemesi ilginç tabii ki. Parti içinde bir iddia daha var; Kasselakis’i asıl destekleyen Aleksis Çipras’ın ta kendisi. Bunu ortaya atanlar Çipras’ın sağcı Başbakan Kyriakos Mitsotakis’i yenebilecek tek adayın Kasselakis olduğunu düşündüğünü ileri sürüyor.

Muhafazakar başbakan Kyriakos Mitsotakis parlamentoda mutlak çoğunluk sahibi. Solun zayıflığı nedeniyle partisi de kamuoyu nezdinde hayli güçlü. Kasselakis’i destekleyenler solun sorunlarını çözmekten çok, hükümetteki muhafazakarlara yüz yüze meydan okuyabilecek bir tür “sol kanat Miçotakis” bulmaya çalışıyorlardı, buldular.

Achtsioglou ile Kasselakis arasında sadece manifestolarında değil, siyasi kültürlerinde çok farklı kanatları temsil ediyor.

Şu bir gerçek tabii. SYRIZA’yı yeni bir bölünme bekliyor.

İlk bölünme değil nasılsa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....